Klimaatlabel voor huizen: wat is dat? - Sijmons Dolata
background-image

De meeste huiseigenaren weten weinig over de klimaatrisico’s die ze lopen. Datzelfde geldt voor starters op de woningmarkt. Om daarin verandering te brengen, hebben onderzoekers van drie grote banken voorgesteld om een klimaatlabel in het leven te roepen. Maar wat is het en welke gevolgen kan het hebben?

De laatste jaren is er steeds meer overlast die samenhangt met klimaatverandering. Denk bijvoorbeeld aan de overstroming in Zuid-Limburg, maar ook aan fikse hagelbuien of hevige valwinden in de zomer. Of aan de droogte, die in sommige regio’s in de zomer zelfs kan leiden tot een (bijna) tekort aan drinkwater.

Niet verzekerbaar

Dergelijke gebeurtenissen kunnen ook gevolgen hebben voor je huis. Niet voor niets waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hier al jaren voor. Sommige risico’s kun je verzekeren, maar dat geldt lang niet voor al het onheil dat jouw huis kan beschadigen. Denk bijvoorbeeld aan schade door overstroming, omdat een rivier buiten de oevers treedt, of schade door verzakking als gevolg van funderingsproblemen.

Overstroming

Veel huiseigenaren zijn zich niet of onvoldoende bewust van zulke risico’s. Zo denkt ongeveer een kwart dat hun huis door overstroming deels onder water kan komen te staan. Maar in werkelijkheid geldt dit risico voor bijna zes op de tien Nederlandse koophuizen.

Funderingsproblemen

Ook de funderingsproblemen zijn veel groter dan de meeste mensen inschatten: het gaat namelijk om ongeveer één miljoen woningen. Slechts 15% van de eigenaren beseft dit. Terwijl de kosten van herstel gemiddeld zo’n € 50.000 zijn en kunnen oplopen tot maar liefst € 100.000 of meer.

Bewustwording

Een klimaatlabel per woning zou vooral moeten leiden tot meer bewustwording van deze risico’s. De hoop is dat huizenbezitters daardoor meer (financiële) voorzorgsmaatregelen nemen. Want stel dat je tienduizenden euro’s nodig hebt om je huis te repareren. Dan moet je die natuurlijk wel kunnen lenen én aflossen.

Huizenprijs

Het label kan natuurlijk ook effect hebben op de waarde van een woning. Voor een huis dat (veel) risico loopt, zal de verkoopprijs waarschijnlijk dalen. Voor de eigenaar is dat natuurlijk slecht nieuws. Voor starters kan het in sommige gevallen juist gunstig zijn.

Termijn

Voor een klimaatlabel op huisniveau speelt er meer dan alleen de plaats waar het huis staat. Denk bijvoorbeeld aan de vraag of er wel of geen kelder is. Om alle factoren goed in kaart te brengen, moet elk huis worden gekeurd en dat kost veel tijd en geld. Daardoor is de kans klein dat het label er op korte termijn komt.

Meer weten

Tegelijkertijd kun je er wel rekening mee houden, zeker als je als starter op zoek bent naar je eerste koopwoning. Wil je daar meer over weten? Maak dan een afspraak met me. Als Erkend Financieel Adviseur, ook bekend onder de naam Erkend Hypotheekadviseur, help ik je graag om alles wat van belang is bij het kopen van een huis in kaart te brengen.

samen succes

Contact opnemen?