Inflatie: een ander woord voor armer worden - Sijmons Dolata
background-image

De inflatie is in de afgelopen maanden de pan uitgerezen. In augustus noteerde De Nederlandsche Bank een percentage van bijna 14%! Dat is sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw niet voorgekomen. Maar wat is inflatie precies en hoe ontstaat het? En belangrijker: hoe lang blijft die nog zo hoog?

Kort gezegd is inflatie de waardevermindering van geld. Een inflatie van 10% betekent dat de kosten voor levensonderhoud gemiddeld 10% hoger zijn geworden. Dat wat je vroeger voor € 1,00 kocht, kost nu dus € 1,10. Op zulke kleine bedragen lijkt dat mee te vallen, maar met een volle boodschappenkar ga je het verschil wel merken!

Minder voor meer

Inflatie is dus eigenlijk een ander woord voor armer worden. Want als je inkomen niet stijgt en je moet meer betalen voor boodschappen, energie, kleding en andere aankopen, dan houd je minder geld over. Sterker nog, als je eerder maar net kon rondkomen, lukt je dat nu niet meer en moet je bezuinigen.

Energieprijs

De hoge prijzen van energie zijn een belangrijke oorzaak bij het oplopen van de inflatie. Als jij een variabel energiecontract hebt of jouw contract dit jaar hebt overgesloten, dan zie je dat aan je maandelijkse kosten.

Maar de energieprijs werkt ook op andere vlakken door. Fabrikanten zijn meer geld kwijt aan energie om hun producten te maken, transportbedrijven aan brandstof om hun vrachtwagens op de weg te houden. Daardoor stijgen ook de prijzen in de winkels.

samen succes

Contact opnemen?